BMW XM V8 2023: První plug-in hybridní "EMKO" nabídne řidiči inovativní technologie a 653 koní pod pravou nohou, mám pro vás i českou cenu (VIDEO)..!

29.09.2022 09:07

Ve světové premiéře představila bavorská značka první vysoce výkonný vůz řady M s elektrifikovaným pohonným systémem M Hybrid, který kombinuje inovativní motorizaci V8 4.4 litru M TwinPower Turbo s elektromotorem integrovaným do převodovky. Jednotka poskytuje systémový výkon 653 koní s točivým momentem 800 Nm. Z nuly na stovku zrychlí sportovní novinka za 4.3 sekundy. Příští rok dorazí vrcholná verze nazvaná Label Red s výkonem 748 koní a rovnými 1.000 Nm.

Osmistupňový automat v kombinaci s pohonem všech kol M xDrive nabídne evoluční prémiový jízdní komfort s vlastnosti čtyřkolky. Tato kombinace produkuje nesmírnou sílu v celém rozsahu otáček. Lithium-iontová baterie s využitelnou kapacitou 25.7 kWh nabízí čistě elektrický dojezd 82 až 89 kilometrů.

Dalšním inovačním prvkem je automatická převodovka s mokrou vícelamelovou spojkou. Je schopna odpojit osmiválec při jízdě pouze na elektromotor, řidič může přitom volit tři úrovně dynamiky řazení.

Samotná pohonná jednotka vozu označovaného jako Sports Activity Vehicle (SAV) vychází z návrhu závodního speciálu pro příští sezonu severoamerické série IMSA WeatherTech SportsCar. Inženýři proto věnovali pozornost zesílenému klikovému mechanismu, turbodmychadlům s elektricky ovládanými obtokovými ventily, lopatkovému olejovému čerpadlu a odlehčené vaně překvapivě z plastu.

Atraktivní interiér je maximálně odhlučněný a díky dvěma silentblokům se vibrace motoru nepřenášejí do kabiny. Parádní zvukový projev zajišťuje aktivní výfukový systém klapek.

Zajímavě vypadá kombinace hnědé kůže na výplních dveří s tmavými sedačkami a středovým tunelem. Na stropnice a sloupky je využita Alcantara. Nabídka zahrnuje čtyři výbavové varianty. Při nástupu i výstupu infotainment rozjede ledkovou show na palubní desce, dveřích i stropnici.

Zmínit musím systém natáčení všech kol a nový elektronický posilovač řízení s komfortním i sportovním nastavením. Stejné nastavení je dostupné i v případě účinnosti brzdičů. BMW XM standardně obouvá 21palcová kola s pneumatikami o rozměrech 275/45 vpředu a 315/40 vzadu. Novinku již lze objednat s cenou od 144.980 GBP, tedy asi 4.005.500 korun. V Česku se "Emko" ukáže během jarních měsíců s cenou od 4.339.400 korun. Podívejte se na video prezentaci. Jirka Hyner

 Zdroj a foto: Newspress