Citroën OLI: Produkční model malého Pick-upu (VIDEO)..!

30.09.2022 15:51

Francouská automobilka představila koncept, který se po pozitivních ohlasech může dostat alespoň do malosérivé výroby. Citroën ovšem v tiskové zprávě nesdělil technické rozměry.

Jisté je, že vůz představuje inovované logo, které odkazuje na dlouhou historii značky. Elektromobil disponuje 40 kWH baterií, ze které lze při výpadku proudu napájet doma běžné spotřebiče.

Maximální rychlost je omezena na 110 kilometrů v hodině a vůz váží necelou tunu. Díky nízké hmotnosti má spotřebovat 10 kWh na 100 km a nabídnout řidiči dojezd 400 km na jedno nabití.

Podle automobilky není třeba luxusní výbavy, dlouhého dojezdu nebo obrovských výkonů, protože to všechno znamená vyšší hmotnost. Ovšem v interiéru nechybí klimatizace. Místo tradičního audiosystému tu jsou odnímatelné reproduktory, které lze ke smartphonu připojit přes bluetooth a dokovací držák na telefon. Čelní sklo je kolmé a boční okna pouze vyklápěcí.

Tématem čtyřmístného konceptu je snižování složitosti výroby s využitím recyklovaných i recyklovatelných materiálů. Třeba sedačky tvoří osm částí z 3D tiskárny. Dnešní SUV jich přitom potřebuje 37. Sedadla jsou vyrobena z termoplastického polyuretanu. Podobně je na tom palubní deska, kterou tvoří 34 dílů místo údajně pětasedmdesáti.

Citroën OLI je vybaven podlahou omyvatelnou hadicí s otvory v rozích pro odtok vody. Zmínit musím i panely karoserie vyrobené ze sendvičového materiálu využívající karton. Jsou přitom dost pevné na to, aby po nich mohl chodit dospělý člověk.

Koncept v produkční verzi má být eqvivalentem kompaktní SUV dlouhého 4.200, vysokého 1650 a širokého 190 milimetrů. Snad bude mít tlumiče, protože při jízdě s malinkým AMI jsem měl loni pocit spíše jízdy s posuvným nádražním vozíkem. Prohlédněte si OLI na videu. Jirka Hyner.

 Zdroj a foto: Newspress