Crossover FORD FOCUS ACTIVE 1.5 EcoBoost 2019: Skvělé kombi na chatu, pro podnikání i na dovolenou..!

13.06.2019 14:12

Zdravím vás s novým outdoorovým modelem Focus Active. Čerstvou novinku na českém trhu poznáte podle plastových lemů karoserie i zvýšené světlé výšky. V případě nenaloženého auta je to 163 mm.

K dispozici jsem dostal verzi kombi, které vyniká prostornou kabinou a variabilním zavazadelníkem o objemu 608 litrů. Cestující na zadních sedadlech se budou cítit, jako ve voze střední třídy, tolik místa tady najdou.

Oceňuji zpracování palubní desky s 8" barevným dotekovým displejem. Citlivý systém reaguje s rychlou odezvou. Ovládací prvky jsou umístěny intuitivně, část má přitom tlačítka na středovém tunelu za šikovným otočným voličem osmistupňového automatu.

Benzinová přeplňovaná jednotka Ford 1.5 EcoBoost v kombinaci s automatem jde hezky za plynem. Pod pravou nohou to znamená slušný zátah 150 koní. Zaručovalo mi to bezpečné předjíždění a pocit "pána silnic."

Na autě jsem hledal "mouchy," ale nějak se mi to nedařilo. Ford Focus Active  má dokonce výškově stavitelné kotvy bezpečnostních pásů, na těch dnes většina automobilek šetří. Příplatový paket u novinky disponuje 18" broušenými koly z lehkých slitin, ale stačily by mi i standardní 17palcová.

Po pěti dnech převážně v městském provozu včetně úseku na dálnici jsem jezdil s ještě "syrovým" motorem za 6.7 litru Naturalu. Podvozek dokonale filtroval veškeré nerovnosti a dokazoval, proč patří na vrchol nižší střední třídy. Auto drželo úžasně na silnici a to i díky zadní nápravě typu multi-link.

Pokud se vám bude zdát, že s Fordem Focus kombi na chatu nevyjedete, vyzkoušejte praktický (oplastovaný) Active se zvýšenou světlou výškou. K mání je jak hatchback, tak testované kombi.

Líbí se mi paleta chytrých asistenčních technologií včetně zdokonaleného aktivního parkovacího systému, stejně jako adaptivní LED světlomety, jež využívají přední kameru.

Ford Focus Active je inovativní, bezpečný a prostorný rodinný kombík. Praktickou vychytávkou je vysouvací plastová ochrana hrany dveří. Po zavření se zase sama schová. Zvedám palec nahoru!

Velmi dobře vybavený 5dv. hatchback Ford Focus Active s manuálním šestikvaltem startuje na ceně 514.900,- Kč, kombi Active začíná na sumě 539.900 korun. Nabídka zahrnuje rovněž dvoulitrový diesel 2.0 EcoBlue. Jirka Hyner

 Foto: redakce