Dakarský speciál IVECO 2023 představen: Macík odjíždí s týmem na Rallye du Maroc 2022 (VIDEO)..!

28.09.2022 11:12

Pilot kamionu Martin Macík poprvé nastartoval svůj nový speciál pro Rallye Dakar 2023. Vůz je podle kabiny IVECO Powerstar, pod kapotou se však skrývá důmyslný stroj, který nenajdete v žádném sériově vyráběném trucku. Vychází z 20letého vývoje šéfa týmu MM Technology Martina Macíka staršího.

Jeho stavba trvala přibližně 6 měsíců. Technické novinky pomohou maximálnímu pohodlní posádek, a přitom snášejí zběsilou dakarskou jízdu. V sedlčanských dílnách přitom vznikly dva totožné kamiony. Jejich, zatím pracovní, jména jsou Čenda a Jenda. Martin Macík s Čendou a týmem Big Shock Racing odjíždějí na ostrý test, kterým je Rallye du Maroc 2022. Jeden z nejnáročnějších závodů světa startuje již tuto sobotu 1. října.

"Kamion je pokračující generací Arnošta, v němž na lednovém Dakaru závodil Martin Šoltys. Při stavbě jsme se soustředili na pohodlí posádky a součastí byla úprava vozu novým technickým předpisům FIA, spojeným například s hmotností nebo bezpečností. Šlo o několik úprav v nastavení podvozku nebo ochranný rám v kabině, který sami vyrábíme. A vymysleli jsme i vychytávku pro rychlejší výměnu kol," říká šéf týmu MM Technology Martin Macík starší.

Nejnovější soutěžní kamion je už osmou evolucí speciálů vyvinutých v Sedlčanech. Základ vozu je přitom prověřen mnoha Dakary. Český tým chce totiž držet krok se stále zrychlujícím tempem legendárního dálkového podniku. Přeji klukům hodně sportovního štěstí. Podívejte se na aktuální video ze stavby kamionu. Jirka Hyner

 Zdroj a foto: Big Shock Racing