Ford FOCUS ST 2.3 EcoBoost 2023: Vylepšený podvozek i aerodynamika, silnější brzdiče Brembo a 280 koní (VIDEO)..!

27.09.2022 14:07

Automobilka Ford představuje v tiskové zprávě inovativní volitelné příslušenství pro ostrý hatch ST. Byl důkladně testován Ford Performance na polygonu značky i na Severní smyčce okruhu Nürburgring, slibuje tak ještě lepší požitek ze sportovní jízdy.

Nové tlumiče s dvojicí režimů nastavení usnadňuje ideální vyladění podvozku, byly vyvinuty ve spolupráci se společností KW Automotive. Disponují nerezovým pláštěm a jsou kombinovány s upravenými pružinami, které jsou oproti standardnímu Focusu ST o polovinu tužší a snižují světlou výšku o 10 mm. Tam kde to legislativa dovoluje může být podvozek snížen o dalších 5 milimetrů. Práškově lakované pružiny slibují menší náklony a rychlejší změny směru.

Paket ST přináší rovněž několik designových inovací aerodynamiky, které mají zdůraznit sportovnost modelu. Jde o zadní spoiler, difuzor a stylizované otvory v předním nárazníku. Jsou přitom lakovány v leskle černém odstínu Agate. Černá barva zdobí také střechu, horní mřížku masky a kryty zpětných zrcátek. Rovněž Logo ST dostalo černý lem.

Nová jsou také 19“ litá kola, vyráběná procesem tlakového tvarování, při kterém dochází ke zhutňování hliníkové slitiny. I při menším množství materiálu je dosaženo vysoké pevnosti v tahu a odolnosti proti nárazům. V případě Sady ST došlo ke snížení hmotnosti kol o 10 procent, což přispívá k lepšímu kontaktu pneumatik s asfaltem.

Dalším inovativním prvkem jsou vedle litých kol i špičkové pneu Pirelli P Zero Corsa s optimalizovanou přilnavostí. Vylepšení doznaly brzdiče Brembo s lepším nástupem, dokonalejším odvodem tepla a v červené barvě. Aktuálně jsou čtyřpístkové, kotouče mají vpředu o 10 procent větší průměr.

Zmínit musím rověž možnost řazení nahoru bez ubrání plynu nebo elektronický samosvorný diferenciál eLDS s vektorováním točivého momentu, který umí přenést až 100 procent dostupného točivého momentu na dané kolo.

Srdcem Fordu Focus ST je přeplňovaný čtyřválec s dvoucestným turbem Twin-scroll, generující 280 koní a 420 Nm točivého momentu. Z nuly na stovku zrychlí za 5.7 sekundy a jeho maximálka činí 250 km/h.

Řidič má k dispozici přepínatelné jízdní režimy, které mění plyn, charakteristiku eLSD, elektronického posilovače řízení i stabilizačního systému ESC. Mód Track pak posouvá práh intervence ESC tak, aby při jízdě na okruhu vůz reagoval na pokyny ještě bezprostředněji. V tomto provedení bude novinka ve vybraných zemích Evropy včetně Česka nebo Německa. Podívejte se na video prezentaci. Jirka Hyner

 Zdroj a foto: Ford