MASERATI GranTurismo V-6 Nettuno 2023: Velký cestovatel nabídne limitku a až 550 koní (VIDEO)..!

03.10.2022 15:54

Maserati představuje nové GranTurismo, které představuje novou kapitolu v příběhu, který začal před 75 lety modelem A6 1500 GranTurismo Coupé. Kombinuje vysoký výkon typický pro sportovní vůz a komfort vhodný pro dlouhé vzdálenosti. A to jak s výkonným spalovacím motorem, tak se 100procentně bateriovým řešením.

Klasické proporce vozů značky zůstaly zachovány, dlouhá kapota a střed karoserie protínají čtyři blatníky. Naopak linie střechy dynamicky klesá, aby zdůraznila křivku sloupku s ikonickým logem trojzubce.

GranTurismo, vyvinuté v Maserati Innovation Lab a vyráběné v centru Mirafiori v Turíně, ztělesňuje "italský luxus," koncept typický pro všechny modely značky.

Nové Coupé je vybaveno revolučním motorem V-6 Nettuno dostupným ve dvou verzích. Modena s 3.0litrovým V-6 Nettuno Twin Turbo generující 490 koní a vysoce výkonnou verzí Trofeo, který byla modernizovaná na maximální výkon 550 koní. Alternativně využívá vůz "Folgore," což je 100procentně elektrický pohon na baterie.

Systém je založen na 800voltové technologii a byl vyvinut s využitím technických řešení odvozených z Formule E. O pohon se starají tři výkonné 300kW motory s permanentními magnety. Baterie má jmenovitou kapacitu 92.5 kWh a vybíjecí kapacitu 560 kW, aby na kola nepřetržitě přenášela přibližně 760 koní.

Z hlediska technické architektury je nový model výsledkem inovativního projektu, který široce využívá lehké materiály jako je hliník a hořčík spolu s vysoce výkonnou ocelí. Systém také přichází s pokročilými funkcemi kybernetického zabezpečení 5. úrovně a funkcemi flash-over-the-air.

Opěrným bodem je hlavní řídicí modul Vehicle Domain Control Module (VDCM). V kabině GranTurisma najdeme inovativní systémy včetně multimédií Maserati Intelligent Assistant (MIA). Komfortní displej spojuje hlavní funkce s digitálními hodinami a head-up displejem (k dispozici jako volitelná výbava).

Zvukový zážitek dotváří pohlcující zvukový systém 3-D Sonus faber. Audio systém nabízí dvě úrovně přizpůsobení, což mu dává až 19 reproduktorů s výstupem až 1.195 W.

Při uvedení na trh je GranTurismo k dispozici rovněž v PrimaSeries 75th Anniversary Launch Edition, limitka s exkluzivní výbavou je věnovaná nedávnému 75. výročí. Sportovnost, luxus a pohodlí, to jsou atributy, kterými vyniká nejnovější Maserati. Přikládám prezentaci, která představí další detaily vozu na videu. Jirka Hyner

 Zdroj a foto: Newspress