OLETHA Coupé 2023: Je libo vymazlený vůz se 400 koňovým šestiválcem nebo silnějším osmiválcem (VIDEO)..?

03.10.2022 09:15

Společnost Smit Vehicle Engineering (SVE) se sídlem v Tennessee je vedená celoživotní fascinací svých zakladatelů BMW Motorsport. Během uplynulého víkendu představila svůj nejnovější prototyp Oletha Coupé během Audrain Newport Concours a Motor Week v Newportu na Rhode Islandu od 28. září do 2. října.

Po úspěšném uvedení svého původního prototypu Oletha Coupé poháněného motorem V8 během loňského Monterey Car Week nyní vytvořilo SVE novou variantu určenou pro klienty oceňující ikonické atmosférické 6válce BMW.

Podle spoluzakladatele Kaesse Smita jsou počátky kupátka založeny na technické a inženýrské prozíravosti, kterou sdíleli on a jeho bratr Willem a aplikovali je při plnění svých dětských snů o BMW. Je vlastně znovuzrozeným "Z8."

Spoluzakladatel Willem poznamenává, že zážitku šestiválcového S54 Oletha Coupé dominuje zvuk motoristického sportu, jedinečná symfonie sacího potrubí z uhlíkových vláken, šesti samostatných těles škrticí klapky a ventilového rozvodu s pevným vahadlem točícím až 8 000 ot./min. Preferovanou volbou pro volbu převodovky zůstává 6stupňový manuál. Hmotnost vozu je nižší než 3.000 liber v suchém stavu, což je přibližně o 100 liber méně než u srovnatelně vybaveného osmiválce S65.

Stejné rozložení hmotnosti 50:50, výjimečně tuhý podvozek a karoserie vyrobená na míru z uhlíkových vláken jsou sdíleny napříč motorizacemi. Modely s 6válcovým motorem S54 (foto výše) se vizuálně odlišují od svých sourozenců novým designem kapoty.

Loni představený prototyp s motorem 4.4litru S65 V8 vyladěný SVE produkuje 450 koní. Slabší o víkendu uvedený šestiválec 3.4litrový S54 I6 generuje 400 koní. K dispozici jsou i další konfigurace motoru, které lze přizpůsobit požadavkům a specifikacím klienta. Dokážu se představi jízdu, která bude opravdovým požitkem. Podívejte se na video prezentaci, kde si můžeme prohlédnout také interiér vozu. Jirka Hyner

 Zdroj a foto: Newspress